Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Intelligens-házvezérlés

2009.11.04

Az intelligens ház-vezérlés talán már nem mindenki számára új fogalom, amely azokat az automatizált folyamatokat jelenti, amelyeket program szerint végre hajt a ház (pontosabban a vezérlő egység), és azokat is, amelyeket a ház lakója alkalmanként, akár több ezer kilométeres távolságból hajtat végre. Az intelligens ház-vezérlésnek ma már több módja is van (távirányító, PDA, fali kapcsolók és egyéb számítógépes vezérlés) de legújabb változata mobiltelefonnal működik.

A Nokia Home Control Center lehetővé teszi, hogy a ház majdnem minden műszaki berendezését a mobiltelefonunkról irányítsuk. A rendszer egy nyitott, Linux-alapú platformon működik, amely lehetővé teszi, hogy a tulaj egy független, intelligens házat építsen, ráadásul, ha a harmadik feles fejlesztők programjai is futtathatók, így újabb szolgáltatások és intelligensház technológiák is ráépíthetők a meglevő alkalmazásokra. A vezérlőközpont természetesen a mobil lesz, GSM, GPRS, WiFi és Z-Wave vezetéknélküli technológiákat használ.

A rendszer segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a lakásból szinte mindent távolról lehessen irányítani. Beindítani a mosógépet, a szellőztetést, fűtést, a hűtőgépet szabályozni, a légkondícionálót működtetni, kamerával megnézni, hogy minden rendben van-e.

A Nokia Home Control Center-t a Barcelona-ban megrendezett Nokia World-ön mutatták be december 2-3-án, és a hálózatra kapcsolt gépek közötti kommunikáció új korszakát jelenti. Ez lehet az alapja a biztonsági, felügyeleti, energiagazdálkodási rendszerek következő generációjának. A technológia lehetővé teszi, hogy a felhasználók ellenőrizzék és szabályozzák a ház vagy lakás energiafelhasználását, le-fel kapcsoljanak berendezéseket, ellenőrizzék és beállítsák a szobák hőmérsékletét, megnézzék a ház körül vagy a házban működő kamerák által érzékelt képet, ráadásul mindezt egyetlen mobiltelefon segítségével.

Maga a termék egy központi szabályozó egységből és távirányítható termosztátokból áll, amelyek PC-ről és mobiltelefonról irányíthatók. A következő lépésben a Nokia és az RWE kapcsolt szolgáltatások beindítását tervezi, ilyen például az okos mérőóra is, amellyel a ház energiafogyasztása, ezáltal a fűtésszámla lesz szabályozható.