Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E-ticket

2009.11.04

A néha órákig tartó sorban állás, bosszankodás mindenkinek ismerős. Az sem teljesen idegen, hogy bizony van amikor kifejezetten ez veszi el a kedvünket egy-egy mozitól, színháztól vagy egy kiállítás megtekintésétől. És akkor még nem is beszéltünk a vasúti, repülőtéri vagy buszpályaudvari várakozásokról. A technika fejlődésére azonban mindig számíthatunk. Ma már ez a kérdés sem jelent problémát, az elektronikus jegyek segítségével.

 

Az elektronikus jegyrendszerek minden foglalási adatot elektronikusan tárolnak a rendszerben. Az elektronikus jegy a hagyományos nyomtatott jegy elektronikus változata, amely gyorsabb, biztonságosabb és praktikusabb. A foglalási és jegyadatok biztonságos módon kerülnek tárolásra a rendszerben, és a foglalás esetleges változásai, a visszatérítés, jegytranzakciók a tárolt jegy- adatbázisban elektronikusan végezhetők.

Miért jó az elektronikus jegy?

Az elektronikus jegyet 3 fő okból érdemes előnyben részesíteni:

Biztonságos, mivel az elektronikus jegyet nem lehet elveszíteni, elhagyni vagy ellopni.

Egyszerűbb, mert nincs szükségünk jegynyomtató berendezésre, és fogyasztóként nekünk sincs szükségünk jegyre. Ha a jegyet át akarjuk jegyeztetni, vagy visszatéríteni, légitársaságoknál más útvonalra helyezni, nem kell bemutatni a jegyet.

Gyors, mert az elektronikus jegy lehetővé teszi, hogy a foglalásból eredő problémáktól mentesüljünk.(pl.: jegy elvesztése).

Felhasználási Területek

Közlekedés

A Lufthansa, német légitársaság járataira az eddigi online, illetve az utas által önállóan végzett check-in után új e-szolgáltatást vezetett be: a mobiltelefonjukra érkező beszállókártyával, papír felhasználás nélkül léphetnek az utasok a repülőgépek fedélzetére. Az új szolgáltatás 2008. december elejétől elérhető Budapesten is. A mobiltelefonos beszállókártya esetében még egyszerűbb lesz a helyzet, mint az eddigi, mobil internetes check-in rendszerben: ha az utas ezt a kényelemes és környezetbarát megoldást választja, e-mailben, vagy SMS-ben kap egy elektronikus beszállókártyát az internet-képes mobiltelefonjára.

Ez az e-beszállókártya a fontosabb adatokat, így az utas nevét, a járat számát és az indulás időpontját egy kétdimenziós vonalkódon (mobilkód) tartalmazza, így a csak kézipoggyásszal rendelkező utasoknak a beszálláshoz mindössze a biztonsági ellenőrzést kell elvégezniük. A beszállási kapunál egy szkenner olvassa le a mobiltelefonról a jegy adatait és az utas teljes mértékben papírfelhasználás nélkül repülhet a Lufthansa járaton.

 

De természetesen az e-ticket rendszer nem csupán a légitársaságok kiváltsága.  Ma Németországban már az is lehetséges, hogy valaki chipkártyával vagy a mobiltelefonjával megvegyen egy jegyet a berlini metróhoz vagy egy müncheni buszon való utazáshoz. Az E-Ticket Németország program célja, hogy egyetlen egységes elektronikus jegyrendszert használjanak az egész államban. Egyszerűbbé válhat az utazástervezés és az utazás, csökkenhetnek a költségek, a cégek pedig több bevételt könyvelhetnek el.

Ráadásul a megoldásnak köszönhetően gátat lehet szabni a jegy- és bérlethamisításnak, hiszen egy chipkártya nehezebben másolható le és például az elvesztése vagy ki nem fizetése esetén le is tiltható.

Az új rendszer nagyobb versenyt okozhat és csökkentheti a költségeket. Adatvédelmi okokból azonban a chipkártyákon semmilyen személyes adatot sem tárolnak, csupán egy azonosítószámot helyeznek el rajtuk.

A Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége (VDV) már kidolgozott egy alkalmazást, amelynek előnye, hogy minden elérhető jegyrendszer kompatibilis egymással. Akinek tehát van egy chipkártyája, az elvileg bármelyik cég viszonylatain használhatja azt. Ahhoz azonban, hogy egy kártya egész Németországban alkalmazható legyen, még számos változtatásra van szükség. A jelenlegi német e-jegy szabvány különböző funkciók (pénz nélküli elektronikus fizetés, elektronikus jegy, automatikus tarifakeresés stb.) elérését biztosítja. Minden közlekedési cég maga dönti el, hogy a rendszerében melyik funkciókat támogatja.

 

Múzeumi belépők

 

Hasonlóan kényelmes megoldás a múzeumi belépők online megváltása is. Az európai városok nagyobb múzeumai mind biztosítják ezt a lehetőséget, amelynek legfőbb előnye, hogy elkerüljük az akár több órás sorban állást, ugyanis az elektronikus úton megkapott, kinyomtatott jegyünkért (voucher) cserébe az erre a célra kijelölt, külön pénztárban kapjuk meg végleges belépőjegyünket.

 

Színházi belépők

 

A színházi jegyek elektronikus megvásárlása több előnyhöz is juttatja a fogyasztókat. Információt kaphatunk az előadóhelyek előadásairól, az azokra megvásárolható jegykészletről. A kiválasztott előadás nézőterén egyúttal ki is jelölhető az általunk megvásárolni kívánt belépőjegy, amelyet azonnal meg is vásárolhatunk bankkártyánk, mobiltelefonunk segítségével. A jegyeket átvehetjük a rendezvény napján az előadóhelyek jegypénztáraiban: vásárlásnál használt bankkártya bemutatása, email-es visszaigazolás bemutatása, PDF voucher bemutatása, mobilvásárlás után sms-ben megküldött jegyátvételi kód bemutatása ellenében.

 

Mobilparkolás

 

A mobilparkolás is ide sorolható. Gondoljunk bele, mennyi bosszúságot megtakaríthatunk ennek segítségével. A hagyományos parkolójegy utáni szaladgálást, vagy a parkoló automaták keresését, amihez apró pénz is kellene, ami nem mindig áll rendelkezésünkre. A mobilparkolás igen egyszerű, hiszen mobilunk biztosan mindig kéznél van. Előnye, hogy percalapon számol, így ha csupán 23 percet voltunk az adott zónában, nem kell kifizetni egy órát. Nincs szükségünk aprópénzre, nem kell parkolójegyet árusító hely után rohangálni. Sokkal kényelmesebb tehát ez a fajta parkolási mód.

 

Autópálya matrica

 

A matrica megvásárlása lebonyolítható interneten keresztül, telefonhívással, vagy sms küldéssel egyaránt. A mobilos matricavásárlás során a gépjármű rendszámát és a matrica kódját kell elküldeni SMS-ben. Az üzenet elküldése után a felhasználó SMS-ben a vásárlás megerősítésére irányuló kérdést kap, amely tartalmazza a legfontosabb adatokat. Amennyiben ezt három percen belül egy válasz SMS-sel (például igen, ok) jóváhagyja, akkor a sikeres vásárlásról visszaigazoló SMS érkezik.